Geschiedenis van Black Friday

Black Friday, misschien heb je er al eens van gehoord. Graag vertellen we je meer over de geschiedenis van deze bijzondere dag. Want niet alleen in Amerika is het een traditie. Ook in Nederland en de rest van Europa is Black Friday inmiddels geland. Maar hoe is deze dag precies ontstaan?

Drie theorieën over het ontstaan

Hoe en wanneer Black Friday precies ontstaan is, is nooit ergens officieel vastgelegd, maar het is wel bekend dat de Amerikaanse stad Philadelphia in 1965 een voorloper is geweest. In de geschiedenisboeken zien we hier de naam ‘Black Friday’ voor het eerst. Deze dag werd zo genoemd omdat mensen massaal op vakantie gingen. Tijdens deze uittocht zag het dus zwart van de mensen. Of dit het officiële ontstaan is van Black Friday is niet bekend, maar het is wel de eerste theorie.

Een andere theorie is dat winkels op de dag nag Thanksgiving uit de rode cijfers kwamen en dus winst gingen maken (ofwel: zwarte cijfers schrijven). Winst in Amerika wordt aangeduid met een zwarte kleur, verlies met rood. De zwarte cijfers zijn met name te danken aan de kerstperiode.

De meest plausibele theorie is vergelijkbaar met de eerste theorie. De term Black Friday is ontstaat omdat op deze vrijdag de winkelstraten zwart zagen van de mensen. De mensen krijgen op deze dag immers vaak vrij om hun kerstinkopen te doen.

Black Friday door de jaren heen

De dag na Thanksgiving (Black Friday dus) is een echte traditie in Amerika in Canada. Het is bijna een nationale feestdag. Door de loop der jaren heen gingen winkelier hier steeds meer op inspelen door op deze dag met flinke kortingen te strooien. Uiteraard werden daar ook reclames voor gebruikt. Het gaat vaak om ongekende deals die je niet snel tegenkomt.

In Amerika is Black Friday in de helft van de staten zelfs een vakantiedag. Dit om de werknemers de kans te bieden om voordelig kerstinkopen te doen.

Inmiddels is Black Friday ook in Nederland aangewaaid. Ondanks dat het lang in de kinderschoenen stond en alleen grote winkels als de Media Markt hieraan meededen, is het inmiddels ook geland bij de lokale winkelier.

Black Friday winkels Nederland

Ben je benieuwd naar welke winkels er in Nederland allemaal meedoen? Kijk dan in het lijstje hieronder.

Bekijk hier alle winkels.

Geschiedenis van Black Friday
4 (80%) 12 stemmens