Tv kopen? Dit zijn de verschillen!

De meeste huishoudens hebben tenminste één televisie in huis. Wanneer je van plan bent om een nieuwe televisie te kopen, zul je merken dat het aanbod gigantisch is. Zo kun je tegenwoordig kiezen voor smart tv met internet of zelfs een home cinema. Naast dat er een ruim aanbod is, zijn er ook een boel productspecificaties en features per televisie. In dit artikel geven wij jou informatie over de verschillende productspecificaties, zodat jij de beste tv kunt kopen die voldoet aan jouw wensen en eisen.

Verschillende soorten tv-schermen

Televisies kun je selecteren op twee manieren. De eerste is op basis van grootte en de tweede is op basis van kwaliteit.

Tv-schermen op basis van grootte

Het formaat van een televisie wordt uitgedrukt in inches. De meest voorkomende groottes zijn: 32 inch, 40 inch, 55 inch of 65 inch. Dit formaat geeft de diameter van het scherm aan. Een scherm van 33 inch is 203 centimeter en een scherm van 65 inch is 413 centimeter.

De grootte van het scherm is van belang voor de kwaliteit van de televisie. Voor de grootte van het scherm, moet je rekening houden met de grootte van de kamer en de kijkafstand. Over het algemeen is de regel dat je minimaal twee keer de inches van je scherm af moet zitten. Met een scherm van 33 inch, is het dus raadzaam om minimaal 406 centimeter van jouw televisie af te zitten. 

Tv-schermen op basis van kwaliteit

De kwaliteit van een tv-scherm wordt uitgedrukt in letters. Zo kun je kiezen voor de volgende schermen: LED/ LCD, QLED en OLED.

LED tv-schermen gebruiken LED-lampjes als lichtbron. Vaak worden LED lampjes geplaatst in een LCD-scherm. Samsung maakt exclusief gebruik van de zelfontworpen QLED televisieschermen. Deze tv-schermen geven een realistisch kleurbereik af. 

OLED schermen bevatten pixels die zelf oplichten, waardoor er geen lampen zijn toegevoegd aan de achtergrond. Hierdoor is het beeld van dit type tv-scherm, het meest natuurlijk. 

Verschillende soorten resoluties

Een van de kenmerken van een televisie, is de resolutie. De resolutie bepaalt hoeveel pixels er op een scherm passen. Hoe groter het aantal pixels is, hoe scherper het beeld zal zijn. Om een keuze te kunnen maken in de resolutie, moet je rekening houden met de grootte van jouw scherm en de kijkafstand. Je kunt kiezen uit de volgende soorten resoluties: HD Ready, Full HD, 4K en 8K.

Bovenstaande type resoluties hebben allemaal een bepaald aantal pixels te bieden. We zetten ze voor je op een rij:

  • HD Ready – 720p, of 1280 x 720 pixels
  • Full HD – 1080p, 1920 x 1080 pixels
  • 4K (UHD) – 2160p, of 3840 x 2160 pixels
  • 8K (UHD) – 4320p, of 7680 × 4320 pixels

Televisies die HD Ready zijn, geven simpel gezegd het minst scherpe beeld. Dit hoeft niet perse een slecht ding te zijn. Vanwege deze verstandhouding, zie je dat de kleinere televisies van circa 33 inch, voornamelijk HD Ready zijn. De meeste televisies zijn tegenwoordig Full HD, maar de echt grote schermen kunnen zelfs 4K of 8K resolutie verkrijgen. Dit is dus het meest scherpe beeld mogelijk.